Tips om de perfecte tomatensoep te maken

Geplaatst op 28-12-2022

Tomatensoep is een klassieker die bij velen geliefd is. Het maken van een goede tomatensoep is echter niet zo gemakkelijk als het lijkt. Er zijn enkele belangrijke stappen die u moet volgen om de perfecte soep te maken.

Stap 1: Kies de juiste tomaten

Gebruik voor deze soep rijpe, sappige tomaten. Ze zullen niet alleen een beter smaak hebben, maar ook meer vocht bevatten, wat betekent dat je minder bouillon hoeft toe te voegen. Als je geen rijpe tomaten kunt vinden, kun je ook gebruikmaken van gepelde tomaten uit blik. Toch: een echte verse tomatensoep maak je met echte, verse tomaten.

Stap 2: Maak een goede bouillon

Een goede bouillon is de sleutel tot een smakelijke soep. Gebruik voor de bouillon kippen- of runderbouillon, of gebruik water met bouillonblokjes of -poeder. Voeg ook wat uien, knoflook, selderij en eventueel wat wortelen toe aan de bouillon voor extra smaak. Laat alles aan de kook brengen en laat het daarna een uur of twee sudderen. Dit zorgt ervoor dat de smaken goed in de bouillon terechtkomen.

Stap 3: Voeg de tomaten toe

Voeg de in blokjes gesneden tomaten toe aan de bouillon en laat alles nog een paar minuten sudderen. Voeg vervolgens wat verse basilicum, oregano en eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas toe. Laat alles nog een paar minuten sudderen totdat de tomaten zacht zijn.

Stap 4: Pureer de soep

Gebruik een staafmixer om de soep te pureren totdat het de gewenste dikte heeft. Proef de soep en voeg eventueel wat zout en peper naar smaak toe. Als de soep te dik is, voeg dan wat extra bouillon toe om hem wat dunner te maken. Als de soep te dun is, laat hem dan nog een paar minuten sudderen totdat hij de gewenste dikte heeft.

Stap 5: Serveer de soep

Verwarm de soep op laag vuur totdat hij heet is en serveer hem met wat vers stokbrood of croutons. Je kunt de soep ook garneren met wat verse basilicum of geraspte kaas voor een extra smaakboost.

Het maken van goede tomatensoep vereist enige tijd en moeite, maar het resultaat is het waard. Probeer deze stappen te volgen en je zult zien dat je een heerlijke, smakelijke tomatensoep kunt maken.